25 June 2019

Duurzame toiletten bij Kinderboerderij Laag Buurlo»

APELDOORN - Na een fietsenstalling met zonnepanelen voor het opladen van elektrische fietsen, wordt bij Kinderboerderij Laag Buurlo in de wijk Zevenhuizen een nieuw project uitgevoerd om de locatie te verduurzamen. De publiekstoiletten worden binnenkort niet meer doorgespoeld met kostbaar drinkwater, maar met regenwater. Accres, beheerder van de kinderboerderij, realiseert het project met hulp van de gemeentelijke afkoppelsubsidie, sponsoring van leveranciers en een bijdrage van Waterschap Vallei & Veluwe. De kinderboerderij bespaart met deze aanpassing kostbaar drinkwater, maar wil hiermee óók het grote publiek vertellen hoe je thuis bewust kunt omgaan met regen- en drinkwater. Dit past bij de hoofddoelstelling van de Apeldoornse kinderboerderijen: mensen spelenderwijs leren respectvol met de natuur om te gaan.


Duurzame maatregelen

De authentieke kinderboerderij Laag Buurlo mag dan een karakteristiek klassieke boerderij hebben; dat betekent niet dat het niet met de tijd mee gaat. In de afgelopen jaren is al heel wat gedaan op het terrein om grondstoffen te besparen. Zo is een aantal jaren geleden al het houten hekwerk vervangen door hekwerk van duurzaam gerecycled kunststof, wordt al jarenlang de mest van de dieren gebruikt om de dierweides te bemesten en is afgelopen december in samenwerking met de gemeente Apeldoorn een innovatieve fietsenstalling met zonnepanelen geplaatst. En hier stopt de verduurzaming niet. De regen die op de daken van de boerderij valt, wordt afgekoppeld van het riool en geleid naar een ondergrondse tank. De tank wordt gekoppeld aan de spoelbakken in de toiletten, zodat voor het spoelen van het toilet geen liters kostbaar drinkwater gebruikt hoeft te worden. In tijden dat er weinig regen valt, kan de tank worden aangevuld vanuit de grondwaterpomp die al op het terrein aanwezig is voor het schoonspuiten van het terrein.


Uitleg

Met de duurzame maatregelen wordt niet alleen bespaard op bedrijfskosten, maar is de kinderboerderij ook een voorbeeld van hoe je in huis, tuin en keuken kunt verduurzamen. Door uitleg te geven over de maatregelen en dit te vertalen naar alledaagse handelingen, leren de bezoekers van de kinderboerderij over welke gevolgen dit heeft op de natuur en hoe zij zelf thuis hier bewuster mee om kunnen gaan. Dergelijke educatie is de hoofddoelstelling van de kinderboerderijen en sluit naadloos aan bij de missie om de bezoekers spelenderwijs te leren respectvol met dier en natuur om te gaan.


Samenwerking

De aanpassing van de toiletten sluit óók aan bij de wens van de gemeente Apeldoorn om zoveel mogelijk daken af te koppelen van het riool en bij de missie van Waterschap Vallei & Veluwe om mensen bewust te maken van (drink)watergebruik. Daarom zijn deze partijen, samen met de leveranciers van de benodigde middelen, bereid om het project financieel te ondersteunen in de vorm van subsidie of sponsoring.

20 June 2019

56e editie van de Jumbo Run Nederland in Apeldoorn!»

Elk jaar bezorgt de Stichting Jumbo Run meer dan 100 gehandicapte kinderen een fijne dag. Het is een colonne-rit van zijspanmotoren met deze kinderen als passagiers. Op zaterdag 22 juni vindt de 56e editie plaats in Apeldoorn. De zijspanpassagiertjes komen van de Lichtenbeekschool in Arnhem en van de scholen De Toekomst en De Wegwijzer in Ede. De twee colonnes vertrekken los van elkaar, voegen zich onderweg samen en toeren dan gezamenlijk naar Apeldoorn.

Naar Kinderparadijs Malkenschoten

De leden van de Ronde Tafel 25 uit Apeldoorn bieden de kinderen dit jaar een verblijf aan op de kinderboerderij in samenwerking met Kinderparadijs Malkenschoten. De kinderen kunnen spelen in het kinderparadijs en de friet en een snack zal niet ontbreken. Daarnaast ontvangen de kinderen een gezond overlevingspakket dat wordt verzorgd door Jumbo Wiegmans & Jumbo Van de Bunt.

Motor met zijspan

Het idee is komen overwaaien uit Engeland. Begin jaren 60 van de vorige eeuw vond de Engelse Antelope Motorcycle Club uit Coventry het nodig wat aan het imago van de motorrijder van destijds te doen. De club kwam op het idee een aantal gehandicapte kinderen mee te nemen in hun motor met zijspan. Voor de eerste keer in 1961 werd er gereden van Coventry naar het dierenpark van Dudly waar kennelijk de olifant een diepe indruk op de kinderen gemaakt heeft. Daarmee was de naam "Jumbo Run" geboren. In 1964 volgde de Nederlandse editie van de Jumbo Run en het evenement heeft daarna in vele Europese landen navolging gekregen. Niet alleen met motoren met zijspan maar ook met vrachtwagens, sportauto's e.d.

10 May 2019

Keurmerk Veilig en Schoon voor Boschbad»

Op vrijdag 3 mei heeft de keuring plaatsgevonden bij het Boschbad, op basis van het Keurmerk Veilig & Schoon, normversie 2016. Vastgesteld is dat het Boschbad in voldoende mate voldoet aan de gestelde eisen! Gefeliciteerd!

De auditor geeft op basis van onderhavige audit een positief advies naar de stichting voor Het Keurmerk Veilig & Schoon.

30 April 2019

Accres en Hanos Nederland gaan samenwerken vanaf 1 mei a.s.»

Na een uitgebreid inkoopproces volgens de Europese Aanbestedingsregelgeving heeft Accres op 29 april jongstleden met Hanos Apeldoorn een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een periode van 3 + 1 jaar ingaande per 1 mei 2019.

Tijdens dit proces is Accres begeleid door de organisatie Coppa.

Hanos scoorde uiteindelijk het beste op kwaliteit en prijs. Daarbij is Accres verheugd met een van oorsprong Apeldoorns familiebedrijf intensief te gaan samenwerken.

Inmiddels is Hanos één van de grootste leveranciers van ‘food & beverages en non-food producten voor met name de horeca’. Hanos is landelijk goed vertegenwoordigd met zowel een eigen distributiecentrum als afhaallocaties.

Met de nieuwste vestiging Hanos Hengelo in aantocht, is Accres verzekerd van een goed netwerk van Hanos vestigingen in de buurt van haar locaties in Apeldoorn, Almelo en Enschede.

De komende periode wordt het kernassortiment doorgenomen en mogelijk aangevuld en worden de eerste leveringen gepland in onderling overleg. Vervolgens gaan Accres en Hanos gezamenlijk hun ambities op maatschappelijk verantwoord ondernemen en thema’s als duurzaamheid, gezondheid verder uitwerken met elkaar. Dit met als doel om maximale aansluiting op het beleid van Accres te verkrijgen en de door Hanos te leveren maatschappelijke prestaties nader meetbaar te maken. 

 

Op de foto:

  • (links) Peter Vaandrager, commercieel directeur Hanos Apeldoorn
  • (rechts) Piet Hein Kolff, directeur Accres

19 April 2019

Rookvrij zwemmen vanaf 29 april in Malkander, Boschbad en Kristal»

De zwembaden van Accres zijn vanaf 29 april rookvrij. Vanaf deze datum mag in de zwembaden ook buiten niet meer overal gerookt worden. Zeker niet waar kinderen bij zijn. Dit geldt voor Aquacentrum Malkander, het Boschbad en het Kristal.

Elke bezoeker van de zwembaden wordt gevraagd het gehele zwembadterrein en de bezoekersruimten zowel binnen als buiten rookvrij te houden. Hiermee wordt bescherming geboden tegen de verleiding van het zien roken en tegen het schadelijke meeroken.

Wat gaat er veranderen?

Iedereen is altijd van harte welkom bij de zwembaden en dat geldt natuurlijk ook voor rokende zwembadgasten. Voor hen worden er aparte rookzones ingericht, waar zij naar wens kunnen roken. Binnen mocht er in de zwembaden al niet gerookt worden. Buiten, dus ook voor of na de entree en op de zonneweides, kan er nu ook niet meer gerookt worden. Zo krijgen kinderen het recht om rookvrij én gezond op te groeien, en hebben niet rokende badgasten geen last meer van rook of peuken.

Veilig en gezond – Comfortabele gezinsstad

Accres heeft besloten om na de Kinderboerderijen ook de Zwembaden rookvrij te maken. Iedereen wil dat kinderen kunnen zwemmen en recreëren in een gezonde en veilige omgeving. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken en niet te worden blootgesteld aan meeroken. De gemeente Apeldoorn heeft gezond en veilig opgroeien tot een centrale doelstelling van haar beleid gemaakt. Apeldoorn wil immers een comfortabele gezinsstad zijn. Daar hoort ook een rookvrij zwembad bij.

Op weg naar een Rookvrije Generatie

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van longziekten. Het Longfonds is samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij te maken. Het Longfonds helpt kinderboerderijen en speeltuinen om rookvrij te worden. Zie ook www.longfonds.nl/rookvrij-spelen

17 April 2019

Sporthal Mheenpark; 4500 kinderen ontvangen vaccinatie»

Sporthal Mheenpark, onderdeel van onze sportaccommodaties, heeft dinsdag 16 april 2019 ongeveer 4500 kinderen ontvangen die een oproep hebben gekregen voor de vaccinatie tegen meningokokken. Het CJG is de vaccinatieronde voor 14-18 jarigen gestart.

"Eén prik is voldoende om je tenminste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie", aldus CJG


(Afbeelding: De opstelling in Sporthal Mheenpark om zo snel en zorgvuldig mogelijk de 4500 kinderen die een oproep hebben gekregen te voorzien van een vaccinatie).

11 April 2019

Nieuwe website Accres is live!»

De nieuwe website voor Accres is live!

Op deze nieuwe site worden de concepten en het portfolio overzichtelijk getoond. De concepten van Accres zijn allemaal terug te leiden naar het bestaan van Accres, namelijk Accommodaties, Recreatie, Educatie en Sport.

03 April 2019

Directeur Accres nieuw bestuurslid Toeristisch Platform Apeldoorn»

Apeldoorn- De directeur van Accres, Piet-Hein Kolff, is vanaf 2 april het nieuwe bestuurslid van Toeristisch Platform Apeldoorn.

Piet-Hein Kolff is gevraagd omdat Accres onder andere de dagrecreatie van Kinderparadijs Malkenschoten, Stadspark Berg & Bos, Boschbad en ZERO55 vertegenwoordigt. “Ik kijk uit naar deze periode als bestuurslid, om samen met het toeristisch platform de krachten te bundelen en Apeldoorn nóg aantrekkelijker te maken voor de toerist”, aldus Piet-Hein Kolff.

Accres

In 1999 kwam Accres op eigen benen te staan. Afkomstig van een afdeling van Gemeente Apeldoorn en na een kerntaken- /bezuinigingsdiscussie werd het tijd om zelfstandig het maatschappelijk vastgoed te beheren en exploiteren. Met meer dan tachtig accommodaties verdeeld over de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel voert Accres met plezier de (gemeentelijke) opdrachten uit, met als doel een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement. Dit doen zij inmiddels voor meerdere (gemeentelijke) opdrachtgevers.

Toeristisch Platform Apeldoorn

Gelegen in de rust en ruimte van de Veluwe ligt Apeldoorn, een levendige stad met alle voorzieningen binnen handbereik. In de gemeente Apeldoorn hebben toeristische ondernemers zich verenigd in het Toeristisch Platform Apeldoorn. Dit platform is van en door ondernemers in de Apeldoornse vrijetijdssector. Het Toeristisch Platform komt diverse keren per jaar bij elkaar en werkt op diverse terreinen en projecten nauw samen. Behalve het plenaire overleg zijn er ook diverse werkgroepen waarin ondernemers samenwerken. De locatie van het overleg rouleert, waarbij elk van de deelnemers beurtelings hun locatie ter beschikking stellen.

27 February 2019

Sponsorovereenkomst tussen Reddingsbrigade en Accres verlengd»

APELDOORN – De sponsorovereenkomst tussen de Reddingsbrigade Apeldoorn en Accres is verlengd. Na de fijne samenwerking van de afgelopen jaren, zijn beide partijen er van overtuigd ook voor de komende periode elkaar weer te kunnen versterken.

De link tussen de Reddingsbrigade en de zwembaden van Accres is al gauw gevonden. Zo houdt de Reddingsbrigade bijvoorbeeld toezicht tijdens de Nieuwjaarsduik bij Aquacentrum Malkander en geven ze cursussen, zoals Auto te water.

18 December 2018

Accres behaalt opnieuw Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)»

Accres heeft Trede 3 behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat Accres op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit ook doen of nastreven. Daarmee levert Accres op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen.

Binnen het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hechten steeds meer organisaties en overheden belang aan het creëren van (meer) werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit onderdeel binnen MVO wordt sociaal ondernemerschap of sociaal ondernemen genoemd.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Bekijk de PSO-animatie (PSO in twee minuten).

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Niveaus van de PSO-Prestatieladder

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl.

12 December 2018

ZERO55 Enschede viert 1e verjaardag»

Op donderdag 20 december viert ZERO55 Enschede haar 1e verjaardag. Een jaar geleden openden de deuren van het gloednieuwe Family Entertainment Center op het Go Planet Parc dat 7 dagen per week geopend is. Inmiddels hebben al vele bezoekers kennis gemaakt met elektrisch karten, lasergamen, virtual reality racing, de mini escape rooms en de interactieve klimmuur. Zo zijn er in het eerste jaar bijna 3 miljoen laserstralen afgevuurd en reden de elektrische karts samen bijna 40.000 kilometer, wat 16.000 kg Co2 bespaarde. Om de eerste verjaardag te vieren staat er op 20 december voor de eerste 50 bezoekers een stukje taart klaar.

Het indoor activiteiten centrum is zeer tevreden over het eerste jaar, waarin veel gasten de locatie hebben bezocht. “We krijgen veel positieve reacties, vooral de combinatie van verschillende activiteiten voor jong en oud worden erg gewaardeerd. In de herfst hebben we een klanttevredenheidsonderzoek gehouden en die resultaten waren over het algemeen erg positief. Natuurlijk zijn daar ook verbeterpunten uitgekomen en daar zijn we blij mee, want hierdoor houden we onszelf scherp” aldus Manager Peter Plantenga.

Volop in ontwikkeling

“We zijn het eerste jaar continu in ontwikkeling geweest. We hebben de locatie gerestyled met nieuw meubilair, er is een Virtual Reality Racing Room in mei geïntroduceerd en op dit moment wordt de entree verbeterd. Ook hebben we ons boekingssysteem aan de website gekoppeld, waardoor bezoekers online hun activiteit kunnen boeken. Veel gasten maken hier al gebruik van” aldus Plantenga. Vooral de combideals zijn erg in trek, waarbij activiteiten voordelig met elkaar gecombineerd kunnen worden. Door het jaar heen zijn ook de openingstijden verder uitgebreid, in de vakanties is ZERO55 al vanaf 10.00 uur geopend. Hierdoor wordt ook het personeelsteam verder uitgebreid. Ben je ook geïnteresseerd in een leuke (bij)baan? Ga dan naar www.zero55.nl en vul het sollicitatieformulier in.

Tweede locatie in Apeldoorn

Vanaf juni 2019 komt er ook een tweede locatie van het concept ZERO55, namelijk in Apeldoorn. De locatie wordt volledig nieuw gebouwd en bestaat uit een gecombineerde indoor én outdoor kartbaan, lasergamen, glow bowling, escaperooms, virtual reality games en diverse andere games.

Medewerkers aan het woord
Samen werken aan geluk in de buurt