Wijkcentrum De Stolp

Een kijkje in de keuken bij…De Stolp

Voor "Een kijkje in de keuken bij..." zijn we uitgenodigd aan de bar van wijkcentrum De Stolp. 

De Stolp bestaat meer dan 40 jaar! Neem ons eens mee in de geschiedenis; wat is De Stolp?

Dat klopt inderdaad, we hebben in 2017 ons 40 jarig bestaan gevierd. We kunnen wel stellen dat De Stolp zich echt heeft gevestigd als een ontmoetingsplek voor de wijk.

Het begon als één gebouw met daaromheen weiland, van geluidsoverlast was nog geen sprake want de omliggende woningen werden pas later in de jaren ’70 en ’80 gebouwd. De beheerders van De Stolp organiseerden destijds een Veronica Drive-in show, hier kwamen 600 jongeren op af. Ook ander muziektalent komt bij De Stolp vandaan, vele jaren is er het Concours Nieuw Talent (CNT) gehouden. Hier zijn bekende artiesten uit voortgekomen. Bijvoorbeeld Emiel Hartkamp, de voormalige producent van Frans Bauer, heeft daar zijn eerste liedjes ten gehore gebracht. Voor de jeugd werd in De Stolp een cola disco georganiseerd, de enige activiteit waarbij geen alcohol werd geschonken. Deze disco’s waren populair, gemiddeld 300 kinderen per avond gingen uit hun dak op de disco muziek. De countryliefhebber zat ook goed bij De Stolp. Countryclub Yellow Rose organiseerde regelmatig een druk bezochte countryavond. In het begin had De Stolp nog geen vast podium en de beheerders tilden zich een breuk aan de houten kubussen en platen voor een verhoging. Gelukkig werd er jaren later een echt podium gebouwd. De Stolp was ook de plek voor de Ontspanning Vereniging Apeldoorn (O.V.A.). Een vereniging die is opgericht voor de Indische gemeenschap in Apeldoorn en omstreken. Jarenlang organiseerden zij iedere maand een dansavond met live muziek. Deze avonden kwamen er ongeveer 300 personen. De bezoekers kwamen niet alleen uit de Indische gemeenschap, maar ook uit de Nederlandse gemeenschap.

Zo’n 25 jaar geleden werd een ruimte bij De Stolp aangebouwd voor vier kegelbanen. De Stolp werd de thuisbasis voor De Apeldoornse kegelbond (AKB). Er kegelden diverse clubs, met totaal ongeveer 250 leden. Iedere avond was de kegelhal gevuld. Het kegelen was ook een populaire activiteit voor kinderfeestjes en familie-uitjes. En niet te vergeten het jaarlijkse straatkegel toernooi, een gezellig toernooi voor een ieder uit de wijk. Met lege bierkratten gestapeld tot aan het plafond en Hollandse muziek op de achtergrond ging dit feestje door tot in late uurtjes. De kegelbaan is er nu niet meer, maar dat was wel nostalgie hoor! Ik ben er nog eens met mijn kinderfeestje geweest en kwam er pas later achter dat het dus in De Stolp was, waar ik nu als locatieverantwoordelijke werk.

Het is een ontmoetingsplek van de wijk, waarom ontmoeten mensen elkaar zich juist in De Stolp?

Veel ouderen komen uit de regio om bij ons op maandagavond te sjoelen. Alle sjoelverenigingen zijn gebundeld naar één vereniging en deze is gevestigd in De Stolp. Dat maakt dat ze uit Deventer, Twello en Eerbeek bij ons komen voor het sjoelen. Maar met het sjoelen trek je helaas geen jongeren, een sjoelbak is tenslotte geen iPad.

We verzorgen verschillende activiteiten, te denken valt aan biljarten en klaverjassen. De mensen die daarop afkomen die kijken uit om op woensdagmiddag weer eens gezellig onder het genot van een hapje en drankje een kaartje te leggen. Je mag best zien dat De Stolp 40 jaar oud is, de verzorging en het beheer zijn namelijk wel van deze tijd.

Kom eens gezellig langs om te kijken bij De Stolp. Uiteraard onder het genot van een lekker kopje koffie of biertje aan onze bar.