Ventilatie van schoolgebouwen en gymlokalen

Naar aanleiding van berichten in de media over de ventilatiekwaliteit van schoolgebouwen en gymlokalen in relatie tot de verspreiding van het virus, wordt Accres regelmatig bevraagd over dit onderwerp waar het gaat om de schoolgebouwen en gymlokalen die onder ons beheer vallen.

Al onze accommodaties worden geventileerd volgens de eisen van het vigerende Bouwbesluit die van toepassing zijn op het gebouw en de gebruiksfunctie. We voldoen daarmee aan de richtlijnen die het RIVM stelt aan de ventilatie in (publieke)ruimtes. Onze ventilatiesystemen zijn geschikt voor de activiteiten die bedoeld zijn voor de desbetreffende accommodatie.

Voor bovengenoemde accommodaties is het vooralsnog niet nodig om af te wijken van de huidige eisen voor ventilatie (luchtverversing), zoals genoemd in het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen. We houden de ontwikkelingen met betrekking tot dit onderwerp in de gaten.

Daarbij adviseren wij u om de beschikbare voorzieningen, zoals het openen van gevelroosters, ramen en deuren en handmatige inregeling van mechanische ventilatie, op de juiste wijze te gebruiken om een optimaal resultaat te bereiken. Voor de volledigheid wijzen wij u graag op de handreiking die de PO-raad over dit onderwerp heeft opgesteld:

https://www.poraad.nl/system/files/corona/handreiking_coronavirus_ventilatie_verwarming_en_koeling.pdf

Mocht u specifieke klachten hebben, zoals het niet functioneren van gevelroosters, openen van ramen en deuren of de handmatige inregeling, dan kunt u deze storingen via de gebruikelijke weg bij ons melden. Wij zullen zo spoedig mogelijk actie ondernemen.